2012. augusztus 12., vasárnap

Vankó Zsuzsa - A boldogság törvénye

Bibliai etika és antropológia



A szerzõ így vall a Szentírás erkölcsi tanításának tanulmányozása után, tapasztalata összegzéseként: A Bibliában vasbeton szerkezetû gondolatrendszer van, amely tényleges megoldást nyújt az emberiség problémáira, és olyan teljes és hatalmas, amihez hasonlót nem lehet találni sem a filozófiák, sem a különbözõ vallások körében.
A lelki életünkben is ugyanúgy vannak törvények, amelyek ugyanolyan valóságosak és nem hagyhatók figyelmen kívül, mint a természetben, a fizikai világban. A Biblia beszél a bûn törvényérõl, amely az önszereteten, az én-középpontúságon alapszik, ami az önpusztítás, a halál következményét vonja maga után. Beszél a szeretet törvényérõl, amely az önzetlenségen, a másokért élés alapelvén nyugszik, ami viszont az élet és boldogság forrása számunkra. 

E könyv címe és alcíme két állítást foglal magában. Az egyik állítás úgy hangzik, hogy a bibliai etika nem egyebet tanít, mint a boldogság törvényét. Egészen más elképzelésük van az embereknek a bibliai etikáról vagy erkölcstanról általában. Azt gondolják, hogy merev valláserkölcsi előírások halmaza, amelyek egy emberidegen vallási eszmény megvalósítására irányulnak; az ember boldogságához nemcsak hogy nincs közük, de ellenségei is annak. Igaz lehet ez ember alkotta valláserkölcsi kódexekre vonatkozóan, a Bibliában azonban egészen más etikai rendszer tárul elénk...   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése